Maslačak (u kajkavskim krajevima ga zovu još i regmet, regmač…) slabo je poznat kao lijek i obično ga doživljavamo kao neku običnu biljku ili pak korov koji smeta savršeno zelenom dvorištu. Međutim, iza ovog skromnog cvijeta krije se iznenađujuća moć koja datira iz drevnih vremena. U ovom članku istražujemo raznolike aspekte maslačka, od njegovih ljekovitih svojstava do kulturne i kulinarske važnosti.

Ljekovita svojstva: Maslačak je postao poznat po svojim svestranim ljekovitim svojstvima. Korijen maslačka dugo se koristi u tradicionalnoj medicini kao potpora zdravlju jetre i bubrega. Njegova sposobnost poticanja probave i izlučivanja viška tekućine iz tijela čini ga dragocjenim za detoksikaciju organizma. Nedavna istraživanja sugeriraju čak i potencijalne protukancerogene učinke maslačka, što otvara vrata za daljnja istraživanja u području onkologije.

Hranjive tvari: Maslačak je bogat izvor hranjivih tvari. Vitamini A, C, K i B kompleksa te minerali poput željeza, kalcija i kalija pružaju podršku imunološkom sustavu, kostima i koži. Maslačak se također koristi kao dijetetski dodatak zbog svoje nutritivne vrijednosti.

Kulinarske upotrebe: Osim ljekovitih svojstava, maslačak je popularan u kulinarstvu. Listovi maslačka mogu se dodati u salate, juhe ili koristiti kao prilog, dok se cvjetovi mogu koristiti za izradu vina, sirupa, meda ili čak džemova. Korijen maslačka može se osušiti i koristiti za pripremu čaja, tinktura ili dodataka prehrani.

Recepti za dodatne delikatese:

  • Salata od maslačka: Skupite mlade listove maslačka i operite ih. Pomiješajte ih s cherry rajčicama, krastavcima, preprženim bademima i dresingom po želji. Poslužite svježe kao lagani i osvježavajući prilog.
  • Čaj od korijena maslačka: Osušite korijen maslačka i usitnite ga. Stavite žlicu usitnjenog korijena u šalicu kipuće vode i ostavite da odstoji 10-15 minuta. Procijedite i zasladite po želji medom. Ovaj čaj je izvrstan za detoksikaciju i potporu jetri.
  • Domaći sirup od cvjetova maslačka: Skupite svježe cvjetove maslačka i uklonite zelene dijelove. Stavite cvjetove u lonac, prelijte vodom i dodajte šećer. Kuhajte dok se šećer ne otopi i smjesa ne zgusne. Procijedite i ohladite sirup. Koristite ga kao dodatak desertima, koktelima ili preljev za palačinke.
  • Med od maslačka: Za pripremu meda od maslačka, trebat će vam svježi cvjetovi maslačka i šećer. Skupite čiste cvjetove maslačka i uklonite zelene dijelove. Stavite cvjetove u staklenku i prelijte ih vrućom vodom. Ostavite staklenku da stoji na suncu 24 sata. Nakon toga, procijedite tekućinu i izmjerite količinu. Za svaku šalicu tekućine dodajte 2 šalice šećera. Kuhajte smjesu na laganoj vatri dok ne postigne konzistenciju meda. Ohladite i čuvajte u staklenkama.

Zanimljivosti o maslačku:

  • U Kini se maslačak naziva povrćem zbog čestog korištenja u pripremi jela, dok se u belgijskom gradu Oiju od maslačka kuha pivo.
  • Maslačak ima u narodnoj medicini  zanimljive primjene poput ublažavanja boli od uboda pčela. Pri ubodu pčele mliječni sok maslačka ublažava bol i oteklinu.
  • Listovi maslačka imaju diuretičko djelovanje – odnosno izbacuju višak tekućine iz organizma. Najbolje je pripremiti čaj od maslačka, a on se može pripremiti od suhih listova – tako da prelijete 2 dl vruće vode preko žličice lišća ili od suhog smrljevnog korijena – kada je postupak sličan, no potrebno je nakon prelijevanja dodatno prokuhati nekoliko minuta.
  • Cvjetovi maslačka su bogati lecitinom koji čini čak 73 posto masti u jetrima. Pripremiti ih možete u salatama ili čak i dinstati s drugim povrćem.
  • Maslačak također može biti korišten za pripremu kave. Zapravo se radi o prženom i usitnjenom suhom korijenju, a navodno ima isti okus kao i kava, no nema kofeina.
  • Listovi maslačka imaju jako mali broj kalorija, odnosno u 100 grama ima samo 45 kalorija.
  • Maslačak potiče probavu, odnosno služi kao laksativ, stimulira apetit, kao što i izjednačava bakterije probavnog sustava. Osim što čisti jetra od toksina i potiče rad mjehura, također zbog češće urinacije dolazi do smanjenja krvnog tlaka i njegove regulacije.
  • Ako se odlučite konzumirati maslačak, pripremite se da svi dijelovi imaju gorkast okus. Iako ih možete pronaći skoro tijekom cijele godine, ako ih berete tijekom proljeća i jeseni – gorčina je nešto slabija. Također se to odnosi na mlade cvjetove maslačka, odnosno na mlade listove.

Važno je napomenuti kako biste trebali izbjegavati konzumaciju maslačka ako ste: imali alergijske reakcije na kamilicu, neven, ambroziju i slične biljke. Također, ako ste trudni, dojite ili uzimate lijekove na recept, trebali biste se savjetovati s liječnikom u kojim je količinama u redu konzumirati maslačak.

  • Na jednoj glavici maslačka ima oko 200 pahuljastih sjemenki, a njihov ukupan broj u grmu može doseći 7000.
  • Maslačak se može koristiti za mjerenje vremena. U zoru, oko šest ujutro, ovi se cvjetovi otvaraju, a zatvaraju u tri sata poslijepodne, u roku od nekoliko minuta.
  • Maslačak je vrlo popularna namirnica u Italiji. U mnogim restoranima na jelovniku se mogu naći jela od maslačka koja se služe čak i na proslavama. Za lokalno stanovništvo ovaj se cvijet smatra delikatesom.
  • Riješiti se maslačka nije lako – ova biljka ima nevjerojatne sposobnosti regeneracije i može obnoviti populaciju čak i iz dijela jako oštećenog korijenskog sustava.
  • U podnožju planina Kavkaza postoji neobična vrsta maslačka, s ljubičastim laticama.
  • U Sjedinjenim Državama u Ohio, Dan maslačka obilježava se svake prve subote u svibnju. Na ovaj dan ljudi kite svoju odjeću maslačkom i pripremaju razna jela
  • Maslačak se čak dodaje u paštetu.
  • Vrlo je popularan u narodnoj kozmetici: maska od njegovih svježih listova hrani, vlaži i pomlađuje kožu, a infuzija cvjetova izbjeljuje pjege i staračke pjege.
  • Maslačak, kojih ima preko tisuću “malih” vrsta i sedamdesetak takozvanih “velikih”, rasprostranjen je posvuda, s izuzetkom visokih planinskih područja i arktičkih geografskih širina.

Zaključak: Maslačak je mnogo više od običnog korova. Svojim ljekovitim svojstvima, nutritivnom vrijednošću i kulturnom važnošću, on nas podsjeća na važnost očuvanja biljnog svijeta i korištenja prirodnih resursa. Stoga, umjesto da ga ignoriramo ili uništavamo, trebali bismo ga cijeniti i koristiti u svim njegovim oblicima kako bismo iskusili sve blagodati koje nam pruža. Maslačak je pravo blago u našem vrtu, spremno da nas iznenadi svojom moći i ljepotom. Ne odbacujmo to blago, jer je neprocjenjivo!

DOBRO JE ZNATI: PČELE I MASLAČAK

Veza između pčela i maslačka je složena i korisna za oba organizma. Evo nekoliko ključnih aspekata te veze:

Polinizacija: Pčele igraju ključnu ulogu u polinizaciji cvjetova maslačka. Kada pčele posjećuju cvjetove maslačka u potrazi za nektarom i peludom, pelud se prenosi s jednog cvijeta na drugi, omogućavajući oprašivanje i stvaranje novih sjemenki. Polinizacija koju obavljaju pčele značajno doprinosi reprodukciji maslačka i očuvanju njegove populacije.

Hrana za pčele: Maslačak pruža izvor hrane za pčele, posebno u rano proljeće kada druge biljke možda još nisu u cvatu. Cvjetovi maslačka nude nektar i pelud koji pčele koriste za proizvodnju meda i hranu za svoje leglo. Maslačak je stoga važan resurs za pčele, pogotovo u urbanim područjima gdje možda nema mnogo drugih biljaka na kojima bi pčele mogle skupljati nektar.

Ljekovite svojstva: Maslačak može pružiti koristi pčelama i na zdravstvenom planu. Mliječni sok koji se nalazi u stabljikama maslačka može se koristiti za ublažavanje boli i otekline od uboda pčela. Osim toga, pristup cvjetovima maslačka omogućuje pčelama pristup nektaru i peludu, što je važno za njihovu prehranu i opstanak.

Bioraznolikost: Očuvanje populacija maslačka i pčela važno je za očuvanje bioraznolikosti u ekosustavu. Pčele ne samo da pomažu u oprašivanju maslačka, već i drugih biljaka u okolini. Kroz tu suradnju, pčele i maslačci pridonose očuvanju cjelokupnog ekosustava i biodiverziteta.

Ukratko, veza između pčela i maslačka je simbiotska i korisna za oba organizma. Pčele pružaju usluge polinizacije i koriste maslačak kao izvor hrane, dok maslačak pruža nektar i pelud pčelama te ima ljekovita svojstva koja mogu pomoći pčelama u slučaju uboda. Očuvanje ove veze ključno je za očuvanje ekosustava i zdravlja pčelinje populacije.

Foto: Pixabay.com

ŽELITE JOŠ OVAKVIH ČLANAKA? PRETPLATITE SE BESPLATNO NA LIST KAJ! 

 

NE PROPUSTITE NOVE I KORISNE OBJAVE!