Kopriva (Urtica dioica) već je stoljećima priznata u narodnoj medicini zbog svojih mnogobrojnih ljekovitih svojstava. Od poticanja cirkulacije do ublažavanja simptoma alergije, kopriva nudi širok spektar zdravstvenih koristi.

To je zbog toga što sadrži bogatstvo vitamina, minerala i drugih hranjivih tvari koje imaju blagotvoran učinak na zdravlje. Njezina upotreba seže od listova do korijena, svaki dio biljke pruža jedinstvene zdravstvene prednosti. U nastavku ćemo detaljnije razmotriti nutritivni sastav koprive, njegov utjecaj na zdravlje, kao i načine upotrebe korijena koprive.

Nutritivni sastav koprive

Vitamini

  • Vitamin A: Kopriva je bogat izvor vitamina A, koji je ključan za očuvanje vida, rast i razvoj stanica, te podržavanje imunološkog sustava.
  • Vitamin C: Sadrži visoke razine vitamina C, antioksidansa koji pomaže u zaštiti tjelesnih stanica od oštećenja, promiče zdravlje kože i krvnih žila, te potiče apsorpciju željeza.
  • Vitamini skupine B: B-vitamini prisutni u koprivi, uključujući folnu kiselinu (B9), igraju važnu ulogu u funkciji mozga i utječu na energiju i raspoloženje.

Minerali

  • Željezo: Kopriva je dobar izvor željeza, što je čini korisnom u borbi protiv anemije i poticanju stvaranja crvenih krvnih zrnaca.
  • Kalcij: Bogata kalcijem, kopriva pomaže u održavanju zdravlja kostiju i zuba.
  • Magnezij: Magnezij u koprivi pridonosi regulaciji mišićnih i živčanih funkcija, održava zdravlje srca, i podržava imunološki sustav.

Utjecaj vitamina i minerala na zdravlje

Vitamini i minerali prisutni u koprivi imaju širok spektar zdravstvenih koristi. Vitamin A i C su ključni za podršku imunološkog sustava i očuvanje zdravlja kože, dok B-vitamini pomažu u održavanju zdrave energije i mentalnog blagostanja. Minerali poput željeza, kalcija i magnezija ključni su za opću dobrobit, podržavajući sve od stvaranja krvi do zdravlja kostiju.

Znanstvena istraživanja o ljekovitosti koprive

Protuupalna svojstva

Kopriva je široko proučavana zbog svojih protuupalnih svojstava. Studija objavljena u časopisu “Journal of the Royal Society of Medicine” pokazala je da ekstrakt koprive može smanjiti razinu upalnih markera kod pacijenata s artritisom. To ukazuje na potencijal koprive da ublaži bol i otekline povezane s upalnim stanjima.

Utjecaj na alergije

Ekstrakt koprive pokazao je obećavajuće rezultate u ublažavanju simptoma alergije. U istraživanju objavljenom u “Planta Medica”, pacijenti koji su uzimali ekstrakt koprive doživjeli su značajno smanjenje simptoma kao što su kihanje i svrbež nosa, što sugerira da kopriva može djelovati kao prirodni antihistaminik.

Podrška zdravlju mokraćnog sustava

Kopriva je tradicionalno korištena za podršku zdravlju mokraćnog sustava, a znanstvena istraživanja podupiru tu upotrebu. Studija u “Journal of Herbal Pharmacotherapy” pokazala je da kopriva može poboljšati simptome benignog povećanja prostate, što ukazuje na to da može pomoći u održavanju zdravlja mokraćnog sustava kod muškaraca.

Načini upotrebe koprive

Berba koprive

Kopriva se najbolje bere rano u proljeće, kada su mladi listovi nježni i puni hranjivih tvari. Važno je nositi debele rukavice kako biste izbjegli opekline od žaračih dlaka na listovima i stabljikama. Berite samo vrhove biljaka, oko prvih četiri do šest listova, jer su najmekši i najukusniji. Izaberite biljke daleko od prometnih cesta i industrijskih područja kako biste izbjegli one kontaminirane teškim metalima i pesticidima.

Priprema koprive za konzumaciju

Prije nego što koprive možete sigurno konzumirati ili koristiti u receptima, potrebno ih je pripremiti kako biste neutralizirali žareće dlake. To možete učiniti na sljedeće načine:

  • Kuhanjem: Blanširajte koprive u kipućoj vodi 1-2 minute, a zatim ih prebacite u hladnu vodu. Ovo će neutralizirati žar i omekšati listove.
  • Sušenjem: Sušenje kopriva također neutralizira žar. Možete ih sušiti na zraku, u dehidratoru hrane ili u niskotemperaturnoj pećnici.
  • Mljevenjem: Svježe listove možete staviti u blender i izblendati ih za upotrebu u smoothiejima ili kao dodatak jelu.

1.Čaj od koprive

Jedan od najpopularnijih načina upotrebe koprive je u obliku čaja. Čaj od koprive može pomoći u detoksikaciji tijela, poboljšanju cirkulacije i ublažavanju simptoma alergija. Da biste napravili čaj, jednostavno prelijte suhe listove koprive vrućom vodom i ostavite da odstoji nekoliko minuta.

2. Kopriva kao jelo ili dodatak prehrani

Kopriva je dostupna i u obliku dodataka prehrani, uključujući kapsule i tekuće ekstrakte. Ovi dodaci mogu biti praktičan način za iskoristavanje zdravstvenih prednosti koprive, posebno za one koji možda ne uživaju u okusu čaja.

a) Smoothie

Blanširane ili svježe izblendane koprive možete dodati u smoothie. One dodaju blagi, zemljani okus i puno hranjivih tvari.

b) Juha od koprive

Koprive možete upotrijebiti umjesto ili zajedno sa špinatom u većini recepata.  Juha od koprive klasično je proljetno jelo koje je nutritivno i ukusno.

c) Salata

Blanširane koprive mogu se koristiti u salatama, miješajući ih s drugim zelenilom i svojim omiljenim preljevom.

3. Vanjska upotreba – krema od koprive

Ekstrakt koprive može se koristiti i vanjski za ublažavanje bolova i upala. Primjena ekstrakta koprive ili kreme na bazi koprive na kožu može pomoći u ublažavanju simptoma psorijaze, ekcema i drugih kožnih stanja.

Upotreba korijena koprive

Korijen koprive se često koristi u obliku čaja, tinkture ili kao dio dodataka prehrani. Iako listovi koprive pružaju velik dio gore navedenih nutritivnih prednosti, korijen je posebno cijenjen zbog svojih potencijalnih učinaka na zdravlje prostate i urinarnog sustava.

Čaj od korijena koprive

Čaj od korijena koprive može se pripremiti dodavanjem 1-2 žličice sušenog korijena u šalicu vruće vode. Ostavite da odstoji 10-15 minuta. Ovaj čaj može pomoći u podršci zdravlju mokraćnog trakta i prostate.

Tinktura korijena koprive

Tinktura se priprema maceracijom korijena koprive u alkoholu nekoliko tjedana. Nakon toga, tekućina se procijedi i koristi kao koncentrirani ekstrakt za podršku zdravlju.

Dodaci prehrani

Korijen koprive dostupan je i u obliku kapsula ili tableta kao dodatak prehrani. Ove kapsule mogu se uzimati prema uputama na pakiranju za potporu zdravlju prostate ili kao diuretik.

Kopriva, od lista do korijena, nudi širok raspon zdravstvenih prednosti zahvaljujući svojim bogatim nutritivnim profilom.

Bilo da se koristi u kulinarske svrhe, kao dodatak prehrani, ili u obliku kreme, kopriva je svestrana biljka koja može doprinijeti očuvanju i promicanju zdravlja. Uvijek se savjetujte s zdravstvenim stručnjakom prije dodavanja novih biljaka ili dodataka prehrani u vašu rutinu.

RECEPTI:

 

Juha od koprive:

Sastojci:

  • 500 g mladih listova koprive
  • 1 veliki krumpir, izrezan na kockice
  • 1 mrkva, izrezana
  • 2 režnja češnjaka, usitnjeni
  • ½ kapule, usitnjena
  • 4 dl vrhnja za kuhanje
  • 4 žlice kiselog vrhnja
  • Maslinovo ulje
  • Sol i papar po ukusu

Upute:

  1. Koprive operite (koristite gumene rukavice da se ne opečete), očistite i otrgnite listove.
  2. U velikom loncu zagrijte malo maslinovog ulja i popržite češnjak i kapulu dok ne postanu staklasti.
  3. Dodajte mrkvu i krumpir te kratko popržite.
  4. Postepeno dodajte vodu, posolite i poklopite. Kuhajte dok povrće ne omekša.
  5. Koprivu dodajte 10 minuta prije kraja kuhanja.
  6. Kada je povrće mekano, maknite s vatre i štapnim mikserom umutite juhu dok ne postane glatka.
  7. Vratite lonac na vatru, dodajte vrhnje za kuhanje i pustite da juha još jednom provrije.
  8. Poslužite juhu s žlicom kiselog vrhnja i svježe mljevenim paprom.

Uživajte u svojoj zdravoj i hranjivoj juhi od koprive!

Izrada kreme od koprive

Krema od koprive može pomoći u ublažavanju kožnih problema poput ekcema i psorijaze. Evo kako možete napraviti svoju:

Sastojci:

  • 1 šalica ulja (kokosovo, bademovo ili maslinovo)
  • 1/2 šalice sušenih listova koprive
  • 1/4 šalice pčelinjeg voska
  • Neobavezno: nekoliko kapi eteričnog ulja po izboru za miris

Priprema:

  1. Infuzija ulja: Stavite sušene listove koprive u staklenku i prelijte ih uljem. Zatvorite staklenku i ostavite na toplom mjestu 3-4 tjedna. Povremeno protresite staklenku. Nakon toga, procijedite ulje kako biste uklonili listove.
  2. Izrada kreme: U malom loncu, na laganoj vatri, zagrijte infuzirano ulje koprive i dodajte pčelinji vosak. Miješajte dok se vosak potpuno ne otopi.
  3. Dodavanje eteričnog ulja: Maknite s vatre i dodajte nekoliko kapi eteričnog ulja po želji. Dobro promiješajte.
  4. Punjenje posudica: Dok je smjesa još tekuća, ulijte je u čiste posudice za kreme. Ostavite da se ohladi i stisne.

Kako izraditi tinkturu od listova ili korijena koprive?

Evo recepta za izradu tinkture od listova koprive:

Sastojci:

  • 2 šalice sitno isjeckanih listova koprive
  • 1 litar domaće rakije (najbolje je da to bude loza ili komovica)

Upute:

  1. U čistu staklenu flašu stavite isjeckane listove koprive.
  2. Prelijte listove koprive rakijom tako da ih potpuno prekrije.
  3. Zatvorite flašu i ostavite da stoji na tamnom mjestu 15 dana. Svaki dan promućkajte mješavinu.
  4. Nakon 15 dana, tinkturu procijedite kroz gazu ili cjediljku.
  5. Čuvajte tinkturu u tamnoj bočici na sobnoj temperaturi.

Ako želite napraviti tinkturu od korijena koprive, postupak je sličan:

Sastojci:

  • Korijen koprive (prethodno sameljite u prah)
  • Domaća rakija s 35 – 40% alkohola

Upute:

  1. U veću staklenku do 1/3 napunite prahom korijena koprive.
  2. Prelijte prah alkoholom tako da ga potpuno prekrije.
  3. Ostavite da odstoji na hladnom i tamnom mjestu, a svaki dan promućkajte mešavinu.
  4. Nakon što odstoji, procijedite tinkturu u tamnu bočicu.

Tinktura od koprive koristi se za razne zdravstvene prednosti, uključujući jačanje imunološkog sistema, borbu protiv anemije, podršku urinarnom traktu, smanjenje alergijskih reakcija i kao prirodni diuretik. Uobičajena doza je 10-15 kapi razmućenih u vodi, tri puta dnevno.

 

Ako želite još takvih tekstova, pretplatite se besplatno na naš newsletter. Zapratite nas i na našem Facebook i YouTube kanalu.