Hladni rat i raspad SSSR-a kroz prizmu Mackinderove doktrine

Hladni rat kao borba za Heartland

Hladni rat, period intenzivne ideološke, političke, i vojne konkurencije između Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Sovjetskog Saveza (SSSR), može se analizirati kroz prizmu Mackinderove doktrine Heartlanda. Ovaj period karakterizira stalna borba za stratešku prevlast, ne samo u vojnom smislu, već i u kontekstu kontrole nad ključnim geopolitičkim prostorima. SAD, smještene izvan Euroazije, nastojale su ograničiti sovjetski utjecaj i spriječiti dominaciju nad Mackinderovim Heartlandom kroz strategiju sadržavanja, što je uključivalo formiranje vojnih saveza kao što su NATO i pakt SEATO, te angažman u regionalnim sukobima kao što su Korejski i Vijetnamski rat.

Raspad SSSR-a i njegove implikacije na Heartland

Raspadom Sovjetskog Saveza krajem 1991. godine, Mackinderova teorija ponovno dolazi u fokus, ali ovaj put u kontekstu novonastalog geopolitičkog vakuma u srcu Euroazije. Neovisnost bivših sovjetskih republika, uključujući Ukrajinu, promijenila je geopolitičku dinamiku regije, otvarajući pitanja o budućoj kontroli i utjecaju u Heartlandu. S jedne strane, raspad SSSR-a vidio se kao prilika za proširenje zapadnog utjecaja prema istoku; s druge strane, stvorio je prostor za Rusiju da redefinira svoju ulogu i ambicije na postsovjetskom prostoru.

Strategija Rusije i reakcija Zapada

U godinama koje su uslijedile, Rusija je nastojala ojačati svoj utjecaj nad bivšim sovjetskim republikama, koristeći kombinaciju ekonomske integracije, političkog pritiska, i u nekim slučajevima vojne intervencije. Ovaj pokušaj reafirmacije ruske dominacije nad ključnim dijelovima Heartlanda izazvao je zabrinutost i otpor Zapada, posebice u kontekstu širenja NATO-a na istok i podrške prozapadnim pokretima u regiji, kao što su “Obojene revolucije”.

Ukrajina na raskrižju

Ukrajina, s bogatim prirodnim resursima, strateškom lokacijom i dubokim povijesnim i kulturnim vezama s Rusijom, postala je glavna arena za ove geopolitičke sukobe. Njena težnja ka zapadnoj integraciji, vidljiva kroz Narančastu revoluciju i kasnije prosvjede na EuroMajdanu, izazvala je oštru reakciju Rusije, koja vidi Ukrajinu kao ključni dio svoje sfere utjecaja i kao vitalnu komponentu za kontrolu nad Heartlandom.

Zaključak

Hladni rat i raspad SSSR-a kroz prizmu Mackinderove doktrine otkrivaju trajnu važnost geopolitičke kontrole nad Euroazijom. Dinamika moći koja se razvila u ovom razdoblju postavila je temelje za trenutne sukobe u Ukrajini, gdje se sukobljavaju vizije Zapada i Rusije o budućoj geopolitičkoj orijentaciji i kontroli nad ključnim prostorima u srcu Euroazije. Ukrajina, kao ključna zemlja na granici između zapadnog Rimlanda i ruskog Heartlanda, ostaje u centru ove globalne šahovske partije.

Nastavljamo s detaljnom razradom sljedećih članaka serije kako bismo osigurali cjelovito i dubinsko razumijevanje složenih faktora koji su doveli do rata u Ukrajini.

Nastanak i razvoj EU u kontekstu Mackinderove doktrin

Formiranje Europske unije kao odgovor na Heartland

Nastanak i evolucija Europske unije (EU) može se analizirati kroz prizmu Mackinderove teorije, koja naglašava stratešku važnost Euroazije u globalnim odnosima moći. U svjetlu teorije Heartlanda, integracija europskih zemalja predstavlja pokušaj Rimlanda da se ujedini u suočavanju s potencijalnom dominacijom Heartlanda. Nakon strahota dva svjetska rata i u kontekstu Hladnog rata, europske nacije težile su ekonomskoj stabilnosti i političkoj sigurnosti kroz integraciju, s ciljem stvaranja snažnog bloka sposobnog suprotstaviti se bilo kojoj hegemonijskoj težnji, bilo da dolazi iz Rusije ili bilo kojeg drugog centra moći.

Širenje EU i strateško okruženje

Širenje Europske unije, posebno nakon pada Berlinskog zida i raspadom Sovjetskog Saveza, može se vidjeti kao strategija Rimlanda za osiguranje veće stabilnosti i demokratije u svojim granicama, te kao pokušaj da se geopolitički utjecaj proširi prema istoku, bliže srcu Heartlanda. Ovo širenje često je nailazilo na otpor Rusije, koja je percepirala proširenje EU i NATO-a kao prijetnju svojoj sigurnosti i sferi utjecaja, posebice u regijama koje su historijski smatrane bliskim ruskim interesima, kao što su Ukrajina i druge postsovjetske države

EU, Ukrajina, i Rusija

U kontekstu Ukrajine, europska integracija i potpisivanje Sporazuma o pridruživanju s EU-om bili su ključni momenti koji su ilustrirali duboke geopolitičke podjele između Zapada i Rusije. Za Ukrajinu, približavanje EU predstavljalo je težnju ka ekonomskom prosperitetu, političkoj stabilnosti i zapadnim vrijednostima. S druge strane, Rusija je to vidjela kao gubitak ključnog dijela svoje tradicionalne sfere utjecaja i potencijalno okruživanje zapadnim silama, što je dodatno potaknulo tenzije koje su kulminirale u aneksiji Krima i sukobu na istoku Ukrajine.

Zaključak

U svjetlu Mackinderove doktrine, nastanak i širenje Europske unije može se tumačiti kao dio šire strategije Rimlanda za osiguranje svoje sigurnosti i smanjenje potencijalne dominacije Heartlanda. Integracija Ukrajine u europske strukture predstavlja ključnu točku u ovoj strategiji, simbolizirajući borbu za utjecaj u regiji koja leži na geopolitičkom raskrižju između Europske unije, NATO-a i Rusije. Sukob u Ukrajini reflektira ovu duboku i složenu borbu za moć, koja se nastavlja oblikovati prema strateškim vizijama definiranim prije više od stoljeća.

Nastavak serije članaka vodit će nas kroz specifične događaje i dinamike koje su oblikovale recentnu povijest Ukrajine i njenih odnosa s Rusijom i Europskom unijom, u kontekstu energetske politike i geopolitičkih ambicija.

PROČITAJTE PRETHODNE ČLANKE IZ SERIJE: Uzroci rata u Ukrajini

UVOD, 1. i 2. DIO

PRETPLATITE SE NA NEWSLETTER, BESPLANO.

Foto: Ilustracija generirana pomoću UI.