Kroz seriju članaka vodimo vas kroz povijest tražeći u složenim geopolitičkim situacijama ključ razumijevanja uzroka rata Rusije protiv Ukrajine koristeći pritom Mackinderovu doktrinu kao polazišnu točku. Analiza se sastoji od 11 članaka strukturiranih prema sljedećim temama:

1. Mackinder i teorija o Heartlandu

Uvodimo Sir Halforda Mackindera, britanskog geopolitičara koji je postavio temelje za razumijevanje globalne politike kroz svoju teoriju Heartlanda. Mackinder je tvrdio da onaj tko kontrolira Istočnu Europu dominira “Heartlandom”, a time i cijelim svijetom. Ova teorija pruža ključ za razumijevanje geopolitičkih napetosti i aspiracija velikih sila, posebno u kontekstu Ukrajine, koja leži na strateškom prostoru između Rusije, europskog “Rimlanda”, i dalje prema globalnoj dominaciji.

2. Prvi i Drugi svjetski rat u kontekstu Mackinderove doktrine

Analiza uloge Mackinderove teorije u oblikovanju strategija i ishoda oba svjetska rata. Kako su velike sile, posebno Njemačka i Rusija/Sovjetski Savez, nastojale ostvariti kontrolu nad ključnim geopolitičkim prostorima, odražavajući težnju za dominacijom nad Heartlandom i njegovim resursima.

3. Hladni rat i raspad SSSR-a

Proučavamo kako je Hladni rat bio nastavak geopolitičke borbe za Heartland, s naglaskom na strategije sadržavanja Sovjetskog Saveza od strane SAD-a i saveznika. Raspad SSSR-a otvorio je novo poglavlje u kontroli nad ovim ključnim područjem, s Ukrajinom koja postaje centralna točka novonastale geopolitičke dinamike.

4. Nastanak i razvoj EU

Osvrt na formiranje i širenje Europske unije kao pokušaja Rimlanda da se organizira protiv potencijalne Heartland dominacije, integrirajući ekonomiju i politiku kako bi se osigurala veća neovisnost od energetskih i geopolitičkih pritisaka Rusije.

5. Izgradnja plinovoda Nord Stream 1

Detaljno istražujemo projekt Nord Stream 1, njegov nastanak, razvoj, i kako je postao simbol dubljih energetskih i geopolitičkih veza između Njemačke i Rusije, stvarajući bojazan kod anglosaksonskih zemalja i istočnoeuropskih susjeda o mogućoj ruskoj dominaciji.

6. Ukrajina od Narančaste revolucije do EuroMajdana

Fokusiramo se na unutarnju dinamiku Ukrajine, od Narančaste revolucije do prosvjeda na EuroMajdanu, naglašavajući kako je zapadni angažman, posebno SAD-a, igrao ulogu u oblikovanju političkog pejzaža i ukrajinske orijentacije prema Europi, te kako je to utjecalo na odnose s Rusijom.

7. Izgradnja plinovoda Nord Stream 2

Prikazujemo kako je projekt Nord Stream 2 izazvao nove razine kontroverze i napetosti, s posebnim osvrtom na kritike iz SAD-a, Poljske, Ukrajine, i baltičkih zemalja, koji su vidjeli plinovod kao prijetnju svojoj sigurnosti i energetskoj neovisnosti.

8. Pripojenje Krima

Analiziramo motive iza ruske aneksije Krima 2014., uzimajući u obzir ukrajinsku odluku da ne produži sporazum o korištenju Sevastopolja, ključne vojne luke za rusku Crnomorsku flotu, kao ključni moment koji je doveo do direktnih akcija Moskve.

9. Sporazumi iz Minska

Dubinsko istraživanje Minskih sporazuma, njihove uloge u pokušajima deeskalacije sukoba u istočnoj Ukrajini, i zašto su na kraju propali u postizanju trajnog mira, postavljajući scenu za daljnje sukobe.

10. Napad Rusije na Ukrajinu 2022.

Detaljna analiza događaja koji su doveli do ruske invazije na Ukrajinu 2022., reakcije međunarodne zajednice, energetske krize koja je uslijedila, te kako je konflikt utjecao na funkcionalnost i percepciju projekata Nord Stream 1 i 2.

11. Sinteza

Završna sinteza serije članaka, povezujući sve dosadašnje analize u koherentnu sliku koja objašnjava složenost sukoba u Ukrajini, njegove duboke korijene u povijesti i geopolitici, i moguće putanje za budućnost uključujući u cijelu priču Kinu i njezin projekt Puta svile i kontrole nad Tajvanom.

Ova serija članaka nudi opsežan pogled na rat u Ukrajini, koristeći povijesni kontekst, geopolitičku analizu i energetsku dinamiku kako bi razjasnila složene uzroke i posljedice sukoba.

Pretplatite se besplatno i primajte na e-mail najnovije objave!

Foto: Ilustracija generirana pomoću UI.