Geopolitičke teorije Sir Halforda Mackindera, predstavljene početkom 20. stoljeća, postavile su temelje za razumijevanje globalnih odnosa moći kroz geografsku prizmu. Mackinderova najpoznatija teorija, koncept “Heartlanda”, smatra se kamenom temeljcem modernog geopolitičkog razmišljanja. Prema njegovoj teoriji, kontrola nad “Heartlandom” – “Srcem zemlje”  ključ je za globalnu dominaciju.

Mackinderova teorija Heartlanda

Mackinder je identificirao “Heartland” kao područje koje se prostire od Volge do Jangce i od Himalaje do Arktika. Tvrdio je da je ovo područje praktički neosvojivo zbog svoje nedostupnosti i da bi sila koja kontrolira ovu ogromnu unutrašnjost Euroazije mogla dominirati svijetom. “Tko vlada Istočnom Europom kontrolira Heartland; tko kontrolira Heartland kontrolira Svjetski otok; tko kontrolira Svjetski otok kontrolira svijet,” napisao je Mackinder u svom geopolitičkom manifestu.

Mackinder i geopolitika 20. stoljeća

Mackinderova teorija postala je temelj za analizu sukoba i strategija velikih sila kroz 20. stoljeće, uključujući dva svjetska rata, Hladni rat, i naknadne geopolitičke napetosti koje su oblikovale međunarodne odnose. Njegova vizija kako geografski položaj može utjecati na globalnu politiku ostaje relevantna, posebice u kontekstu ruske ekspanzije i zapadnog odgovora na nju.

Geopolitička relevantnost Ukrajine

Ukrajina, koja geografski leži na granici između europskog “Rimlanda” i ruske dominacije “Heartlanda”, postala je ključna bojišnica u suvremenim geopolitičkim sukobima. Njena strateška pozicija, bogatstvo prirodnih resursa, i povijesni identitet čine je predmetom žestoke borbe za utjecaj između Rusije i zapadnih sila.

Zaključak

Mackinderova teorija Heartlanda pruža ključ za razumijevanje zašto je Ukrajina postala epicentar suvremenih geopolitičkih sukoba. Kontrola nad Ukrajinom ne samo da bi osigurala dominantnu poziciju u Istočnoj Europi, već bi imala dalekosežne implikacije za globalnu ravnotežu moći. Kako se svijet nastavlja suočavati s izazovima 21. stoljeća, Mackinderove ideje i dalje služe kao važan alat za analizu geopolitičkih strategija i sukoba.

Ovaj članak postavlja temelje za daljnje istraživanje i razumijevanje složenih uzroka koji stoje iza rata u Ukrajini, gledajući kroz prizmu jedne od najutjecajnijih geopolitičkih teorija. Sljedeći članci će detaljnije istražiti kako su ove ideje utjecale na tijek povijesti i suvremene sukobe, posebno u kontekstu Ukrajine.

Utjecaj svjetskih ratova kroz prizmu Mackinderove doktrine

Uvod u globalnu scenu prvog polovica 20. stoljeća

Prvi i Drugi svjetski rat ne samo da su preoblikovali kartu svijeta, već su i duboko utjecali na razumijevanje geopolitičke važnosti Euroazije u globalnoj dominaciji. Analizirajući ova dva monumentalna sukoba kroz Mackinderovu teoriju Heartlanda, možemo bolje shvatiti kako su se njegove ideje o strateškom značaju ove regije odrazile na odluke velikih sila.

Prvi svjetski rat i Heartland

U kontekstu Prvog svjetskog rata, Mackinderova teorija služi kao objašnjenje za utrku imperijalističkih sila za kontrolu nad ključnim teritorijima Euroazije. Sukob moći između Centralnih sila, predvođenih Njemačkom i Austro-Ugarskom, i Saveznika, ukazuje na pokušaje kontroliranja ili barem ograničavanja pristupa Heartlandu. Mackinderova analiza ovog perioda sugerira da je borba za geopolitičku prevlast bila temeljni pokretač globalnog sukoba.

Drugi svjetski rat: Nacistička Njemačka i Sovjetski Savez

Drugi svjetski rat pruža još direktaniji primjer Mackinderovih teorija u akciji, posebno s Hitlerovim pohodom na Sovjetski Savez. Operacija Barbarossa, najveća vojna invazija u povijesti, bila je pokušaj Njemačke da zauzme bogate resurse Sovjetskog Saveza i osigura njegov Heartland za njemačku dominaciju u Europi. Ovaj događaj jasno pokazuje kako je težnja za kontrolom nad Heartlandom direktno oblikovala strategije najmoćnijih država tog doba.

Mackinder, svjetski ratovi i kasnije implikacije

Utjecaj Mackinderove doktrine na pristupe oba svjetska rata nije samo povijesna zanimljivost; ona pruža uvid u kontinuiranu važnost geopolitičke pozicije i resursa Euroazije. Kroz prizmu Mackinderove teorije, akcije velikih sila tijekom prvog polovica 20. stoljeća mogu se vidjeti kao direktan odgovor na percepciju Heartlanda kao ključa za globalnu dominaciju.

Zaključak

Analiza prvog i Drugog svjetskog rata kroz Mackinderovu doktrinu Heartlanda otkriva koliko duboko su geopolitičke strategije ukorijenjene u geografskoj realnosti. Iako su se svjetski ratovi odvijali u različitim vremenima i pod različitim okolnostima, oba su duboko utjecala na tijek svjetske povijesti, dijelom vođena težnjom za kontrolom nad strateškim prostorom Euroazije. Ovaj uvid pomaže u razumijevanju dugoročnih geopolitičkih dinamika koje i danas oblikuju međunarodne odnose, posebno u kontekstu sukoba poput onog u Ukrajini.

PROČITAJTE UVODNI TEKST: Uzroci rata u Ukrajini. Analiza u svjetlu Mackinderove doktrine o „Heartlandu“

Pretplatite se i primajte listkaj besplatno!

Foto: Ilustracija generirana pomoću UI.