Svijet financija može se činiti dalekim i nepovezanim s našim svakodnevnim životom, ali odluke nekoliko ključnih igrača na tom polju imaju izravan utjecaj na ekonomije država, poslovne subjekte, pa čak i na pojedinačne životne standarde. Među najutjecajnijim su rejting agencije – institucije čija je glavna funkcija procjenjivanje kreditne sposobnosti dužnika, bilo da se radi o državama, tvrtkama ili financijskim instrumentima. Ovaj članak osvjetljava što su to rejting agencije, kako njihovi rejtinzi utječu na svakodnevni život i što znači najava o uspostavi europske rejting agencije Scope Ratings za budućnost financijske neovisnosti Europske unije.

Što su rejting agencije?

Rejting agencije su kompanije koje procjenjuju financijsku sposobnost dužnika da isplate svoje dugove. Kroz kreditne rejtinge, koje objavljuju, investitorima pružaju informacije o riziku ulaganja u određene obveznice ili druge vrijednosne papire. Rejting “AAA” označava najvišu razinu sigurnosti, dok rejting “D” ukazuje na dužnika u defaultu, odnosno nemogućnosti isplate duga.

Kako rejting agencije utječu na naš život?

Rejtinzi imaju veliki utjecaj na ekonomsku dobrobit zemalja i tvrtki te, posljedično, na građane. Viši rejtinzi omogućavaju državama i poduzećima da se zadužuju po nižim kamatnim stopama, smanjujući troškove financiranja i potičući investicije i rast. S druge strane, niski rejtinzi povećavaju troškove zaduživanja, ograničavaju pristup financijskim tržištima i mogu dovesti do rezanja javnih troškova, što direktno utječe na socijalne programe, zaposlenost i životni standard.

Zašto je uspostava Scope Ratings važna za EU?

Dugogodišnja dominacija tri velike američke rejting agencije – Moody’s, Standard & Poor’s (S&P) i Fitch Ratings – označila je globalno financijsko tržište. Međutim, s uspostavom Scope Ratings, Europska unija čini veliki korak prema financijskoj neovisnosti.

Manje ovisnosti o američkom triopolu

Scope Ratings, kao europska rejting agencija, nudi alternativu i priliku za uravnoteženiji globalni financijski sustav. Time se EU oslobađa potencijalne pristranosti i geopolitičkih utjecaja američkih rejting agencija, dajući priliku za objektivnije ocjene koje bolje reflektiraju europsko gospodarstvo.

Veća financijska stabilnost i sigurnost

Prisutnost europske rejting agencije može doprinijeti većoj financijskoj stabilnosti unutar EU. Investitori će imati pristup širem spektru mišljenja i ocjena, što omogućava bolje informirane odluke o ulaganju. Također, to povećava transparentnost i povjerenje u financijske tržište EU.

Podrška europskim projektima i inicijativama

Scope Ratings može imati ključnu ulogu u ocjenjivanju projekata i inicijativa koji su od vitalnog značaja za budućnost EU, uključujući zelene i digitalne tranzicije. Pružanjem pouzdanih ocjena, Scope podupire razvoj održivog financiranja unutar Unije.

Zaključak

Uspostava Scope Ratings kao europske rejting agencije važan je korak prema većoj financijskoj samostalnosti i stabilnosti Europske unije. Razbijanje dugogodišnjeg monopola američkih rejting agencija ne samo da promiče financijsku diverzifikaciju i neovisnost nego i jača europski suverenitet na globalnoj financijskoj sceni. Za građane EU, to znači put prema robustnijem gospodarstvu, boljoj zaštiti od financijskih kriza i, konačno, prema kvalitetnijem životnom standardu.

Foto: Ilustracija generirana pomoću UI.